Så bidrar du till en mer hållbar klädkonsumtion

Klädindustrin har en stor påverkan på klimatet och miljön i allt från själva tillverkningen till transport. Därför är det viktigt att du som konsument handlar smart och medvetet om du vill vara med och bidra till ett bättre klimat. Ett enkelt sätt att bidra är att köpa kläder av hög kvalitet istället för billiga plagg som inte håller så länge. Här sammanfattar vi ett par enkla tips på hur du bidrar till en mer hållbar klädkonsumtion.

Handla mer på second hand

Gör det till en vana att alltid kolla i second handbutiker när du är på jakt efter något klädesplagg eller accessoarer. Second hand-shoppingen har verkligen fått ett uppsving under de senaste åren och du kan hitta fina märkeskläder och andra spännande saker, speciellt om du bor i en lite större stad. Annars kan du även titta på nätet där du också kan fynda till bra priser. Det krävs lite tålamod och övning att bli en bra shoppare när det gäller second hand. Du ska helst inte ha bråttom utan ta dig tiden att titta runt i butikerna. Om du hittar ett klädesplagg som faller dig i smaken men som inte passar till 100 % kan du ta kontakt med en skräddare och be att han eller hon syr in det till dig.

Köp hållbara plagg av bra material

Om du vill leva hållbart är det bättre att ha ett fåtal dyrare plagg i garderoben som du vet håller i flera år än att ha en massa billiga plagg. Om vi tar tröjor som ett exempel är det smartare att köpa en snygg modell för ett par tusen då den kommer hålla länge. Tar du väl hand om den kan den till och med gå i arv eller säljas vidare. Exempel på bra märken är svenska Filippa K och danska Malene Birger. De tillverkar bra baskläder som det är svårt att tröttna på. När det kommer till material ska du hålla utkik efter ekologisk bomull, hampa, lin och viskos då dessa har en mindre miljöpåverkan än de mest populära materialen. Ett extra plus är om klädesplagget är ekocertificerat på något sätt. Håll dig borta från syntetiska material som nylon och polyester då dessa inte alls är bra för miljön.

Sköt om dina kläder

Se till att du gör allt för att dina kläder ska hålla så länge som möjligt. Följ tvättråden och förvara dem på ett smart ställe i garderoben. Om det blir ett litet hål kan du alltid laga detta istället för att slänga plagget. Skulle du själv inte vara sykunnig finns det säkerligen någon i din närhet som kan hjälpa dig. I värsta fall kan du lämna in plagget till en skräddare som hjälper dig. Tänk också på att inte tvätta plaggen allt för ofta. Många gånger räcker det nämligen med att vädra. Det gäller speciellt jeans och andra byxor som inte mår bra av att tvättas allt för ofta.