Välja storlek online – Så ska du tänka

 

När du går i en fysisk modebutik har du möjlighet att plocka på dig massa plagg och bege dig av till provrummet. Väl i provrummet kan du testa alla kläder så att du ser att de verkligen fungerar för just dig. Har du svårt att avgöra kan du alltid be om hjälp från en butiksmedarbetare som kan vägleda och rekommendera dig storlekar som kan passa. Det är således väldigt enkelt att hitta en bra storlek om du handlar i butik, men väljer du att handla från nätet blir du betydligt mer utelämnad.

Har du handlat kläder från nätet förut har du med största sannolikhet fått hem ett eller två plagg som är antingen för stora eller för små. Kanske slänger du in dem i garderoben ändå och hoppas att du ska komma i dem till sommaren eller så väljer du att skicka tillbaka kläderna. Det finns även de som gör varken eller, utan bara låter kläderna och pengarna gå till spillo. Att hitta sin klädstorlek online är svårt och alla butiker och tillverkare arbetar på olika sätt. Visst kan du i många fall få en bra vägledning genom att titta på storleksmärkningarna, men är det EU storlekar, amerikanska storlekar eller svenska? Kanske är det kinesiska storlekar och då blir det knepigare!

Lär dig dina mått

Alla seriösa modebutiker, oavsett om det är från utlandet eller från Sverige, ska ha en storlekstablett på sin hemsida. Det är viktigt att du inte bara använder dig av en generell tabell, då de som finns på hemsidorna är anpassade efter just de kläder som företaget i fråga säljer. För att du ska kunna använda dig av tabellen behöver du först ta reda på vilka mått du har. Att mäta sig själv är möjligt, men du kommer att få mycket mer korrekta beräkningar om du tar hjälp av din partner eller en vän.

Vilka kroppsdelar som du ska mäta beror naturligtvis på vad det är för plagg som du ska ha. Det bästa är om du kan mäta hela kroppen och alla armar och ben på en gång, så att du alltid har en tabell redo och klar. Sätt upp den vid datorn eller ha den sparad i mobilen så att du alltid kan plocka fram den när du behöver.